Recept

Jordgubbsrecept från Stenatorp.

Rårörd jordgubbssaft

Koka upp vattnet, rör i citronsyran. Häll det kokande vattnet över de sköljda och rensade bären. Lägg på ett tätt lock och låt det stå kallt 1 dygn. Låt saften självrinna genom silduk. Mät saften. Rör ner sockret i saften och rör tills det är helt löst. Häll saften på rena flaskor och förslut genast. Förvara saften kallt. (Går bra att frysa.)

Jordgubb- och flädersaft

Skölj fläderblommor, citron o. jordgubbar Jordgubbarna mosas. Citronen skärs i skivor. Lägg alla ingredienserna i en rostfri bunke och slå över det kokande vattnet. Låt stå i 5-6 dygn. Rör om då och då. Sila saften och frys den.

Jordgubbsmarmelad

Skölj och rensa bären. Mosa dem, gärna i matberedare. Koka upp bärmassa och vatten. Sjud 5 min.under lock. Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp och låt koka kraftigt 1 min. under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i fruktpektin. Skumma väl och rör i 5 min. så att massan svalnar och bären ej flyter upp. Fyll marmeladen på väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvara svalt.

Jordgubbskräm

Dela jordgubbarna. Kokas upp under försiktig omrörning. Blanda allt. Häll upp. Sockra på ytan så det ej skinnar sig.

Rårörd jordgubbssylt

Skölj och rensa bären. Mosa bären i matberedare. Blanda ½ kg strösocker med 1 påse fryspulver. Rör ner sockerblandningen i sylten. Rör om ordentligt. Frys in i lagom stora burkar eller plastpåsar. Lätt att ta upp och använda till frukostflingor, pannkakor, tårtmellanlägg eller värmas till vaniljglassen.

Jordgubbar med limesocker

Lägg upp fina jordgubbar, hela eller delade, gärna med det gröna kvar. Tvätta och torka limefrukterna. Riv limeskalet fint och blanda med socker och lite av saften. Strö limesockret över jordgubbarna och servera.

Småtips